הפרת תנאי הויזה – אשרת שהייה בארה"ב וההשלכות הנגררות
מאת עו"ד תמר קלרפלד 24/10/2012
נושא בסיסי ביותר בדיני ויזות והגירה ארה"ב הנו, הפרת תנאי הויזה ו/או אשרת שהייה בארה"ב וההשלכות הנגררות במקרים של שהיית יתר ו/או שהייה בלתי חוקית כגון ביצוע עבודה ללא היתר וכיוב'.
אחת השאלות הנפוצות ביותר שנתקלתי בנושא הינה "שהיתי בארה"ב מעבר לזמן שהותר לי בטופס 94-I מה עליי לעשות? (או, מה ההשלכות?)"
קודם כל, מי שאינו מרבה לנסוע לארה"ב ישאל אולי בצדק, "מה זה בכלל טופס 94-I"? מי שיותר בקיא ישאל גם "מה קורא אם הטופס אבד לי או אם אני מעלים אותו ביציאה מארה"ב? האם אי השבת הטופס יפתור לי את הבעיה של שהיית יתר"?
על כן, ה-94-I הנו טופס שממלאים במטוס לפני הנחיתה בארה"ב. המבקש אשרת כניסה לארצות הברית מגיש את הטופס במשטרת הגבולות.
משטרת הגבולות בודקת, בין היתר, את הכניסות הקודמות של המבקש לארה"ב ופרטים נוספים. אם הכל נראה לה כשורה היא מחתימה את הדרכון ואת טופס ה- 94-I ונותנת אישור תוקף שהייה ואישור סוג השהות המותרת.
שהייה מעבר לתקופה המותרת ב- 94-I או פעילות שונה מזו המותרת עפ"י אשרת כניסה לארה"ב תחשב להפרת תנאי הויזה ומבטלת את הויזה בדרכון באופן אוטומטי – אין קשר לעובדה שהמבקש קיבל "חותמת שחורה" פיזית בדרכון או לא.
יש מספר מצבים שכדאי להפנים:
- שהייה מעבר לתוקף הרשום ב- 94-I (אפילו ביום אחד) נחשבת לשהייה בלתי חוקית ומבטלת את ה- ויזה לארה"ב בדרכון.
- שהייה מעבר לתוקף הרשום ב- 94-I ומעל ל- 180 יום תגרום לפסילת הויזה ומניעת כניסה למדינת ארה"ב לתקופה של שלוש שנים.
- שהייה מעבר לתוקף הרשום ב- 94-I ומעל לשנה, תגרום לפסילת כשרות ומניעת כניסה למדינת ארה"ב לתקופה של עשר שנים.
- עבודה בארה"ב ללא אשרת עבודה לארצות הברית מרשויות ההגירה, תגרום לביטול הויזה ומניעת כניסה לארה"ב לתקופה של 5 שנים או יותר.
- ביצוע עבירה בארה"ב או בישראל (או מדינה אחרת) עלול להוות מניעת כניסה לארה"ב לצמיתות או לתקופה מסויימת אלא אם כן תוענק לך מעין מחילה או כפי שנקרא באנגלית "waiver" מראש ע"י רשויות ההגירה בארה"ב.
- ניסיון לקבל ויזה או ניסיון כניסה לארה"ב באמצעות שקר או במרמה, עלול להוות מניעת כניסה לצמיתות.
המצבים המתוארים אינם משתנים גם אם המבקש ניסה להיכנס לארה"ב לאחר חריגה וסורב כניסה. לעיתים רשויות ההגירה בארה"ב אף לא יעלו על החריגה הקודמת של המבקש. אולם, ברוב המקרים (או כמו שאומרים במוקדם או במאוחר), כן יעלו על החריגה באחד הניסיונות להיכנס לארה"ב לאחר החריגה. ככלל, כשמבקש ניצב מול משטרת הגבולות עם רקע של חריגה או חריגות בביקורים קודמים, לא תותר כניסתו לארה"ב. הסיבוב בגבול והחזרת המבקש ארצה אחרי חקירה מעייפת ומבאסת, לעיתים רבות מלווה בחותמת איסור כניסה ל- 5 שנים, 10 שנים ואף לצמיתות. עובדה זו בהחלט אינה מטיבה עם המצב המתואר לעיל, אלא מהווה עוד מהלומה שעלולה לפגוע בסיכויים לזכות בויזה אי פעם בעתיד. גם לאחר שתפוג תקופת האיסור, ייתכן והסיבוב בגבול עלול לטרפד את סיכויי המבקש לקבל waiver (מעין מחילה זמנית ובתנאים מגבילים המאפשרת כניסה לארה"ב בתקופת הפסילה).
כפי שנרמז, במקרים רבים ניתן להתגבר על הפסילה באמצעות waiver – שהיא המחילה המתוארת, אולם הדבר אינו מובן מאליו והבקשה ל-waiver צריכה להיות מתועדת היטב ומאוד משכנעת על מנת שקונסול ארה"ב יסכים להעביר אותה לקבלת אישור מחו"ל. יש גם סוגים שונים של waivers ולא כל מקרה מתאים לכל סוג של פסילה (ובפרט אם מדובר על עבירות קלון ו/או עבירות סמים).
אם נופלים באחד המצבים המתוארים לעיל, כגון שהיית יתר או שהייה בלתי חוקית בארה"ב, או אם יש למבקש עבר פלילי כלשהו, רצוי מאוד להתייעץ עם עו"ד המתמחה בויזות והגירה לארה"ב, בטרם הגשת בקשה סתמית לויזה חדשה או בטרם עלייה על מטוס, וזאת כדי למזער את הנזק ולמנוע את אי הנעימות הכרוכה בפסילת כשרות הכניסה ו/או עלויות הכרוכות באי מתן כניסה לארה"ב במצבים המתוארים.
(ראו גם שאלות נפוצות, שהיית יתר, שהייה בלתי חוקית)
לשמיעת הרצאה מוקלטת בנושא ההשלכות הנגררות לשהיית יתר ושהייה בלתי חוקית בארה"ב.